Μαστός / Παθήσεις / Παθήσεις /Καρκίνος Μαστού

Καρκίνος Μαστού

Ο καρκίνος προκαλείται όταν σε ένα ή περισσότερα κύτταρα διαταράσσεται ο μηχανισμός ελέγχου του φυσιολογικού πολλαπλασιασμού τους. Δηλαδή έχουμε έναν μη φυσιολογικό ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μάζας. Η μάζα αυτή συνεχώς μεγαλώνει και καρκινικά κύτταρα μπορεί να μεταναστεύσουν είτε σε γειτονικούς λεμφαδένες, είτε σε απομακρυσμένα όργανα. Οι γνωστές σε όλους μας μεταστάσεις .
scroll down
scroll down
Brain

- Γενικά στοιχεία

Πρωτεύουσα θέση μεταξύ των καρκίνων κατέχει ο Κ.Μ. που φτάνει το 35% των καρκίνων που προσβάλουν τις γυναίκες μέχρι τα 55 έτη. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Πραγματική απειλή! Είναι η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από 30 έως 59 χρονών. Παγκοσμίως 1.600.000 γυναίκες προσβάλλονται τον χρόνο από Κ.Μ. Ενώ στην Ευρώπη έχουμε 330.000 περιστατικά με Κ.Μ. και 90.000 θανάτους ετησίως. Στη χώρα μας κάθε χρόνο περισσότερες από 7.000 Ελληνίδες εμφανίζουν Κ.Μ. και περίπου 2.500 πεθαίνουν από αυτή την νόσο. Η Ελλάδα προς το παρόν παρουσιάζει από τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας. Και λέω ¨προς το παρόν¨ γιατί ενώ στην δυτική Ευρώπη τα ποσοστά μειώνονται στην Ελλάδα αυξάνονται. Η επίπτωση αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, 0.2% το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια με την ευρεία χρήση της μαστογραφίας στο γενικό πληθυσμό, τις προόδους της μοριακής βιολογίας και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, παρατηρήθηκε μείωση της θνησιμότητας.

- Παράγοντες κινδύνου

Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία – φύλο. Ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος στις γυναίκες και αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
 • Μεταλλάξεις γονιδίων (BRCA1 – BRCA2).
 • Προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του μαστού.
 • Κάποιες καλοήθεις παθήσεις του μαστού.
 • Αναπαραγωγικοί παράγοντες. Όπως πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως, καθυστερημένη εμμηνόπαυση, μεγάλη ηλικία πρώτης κύησης αλλά και η ατεκνία.
 • Ορμονικοί παράγοντες. Όπως θεραπείες υποκατάστασης ή μεγάλος αριθμός εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Πριν την έναρξη εξωσωματικής γονιμοποίησης πάντα πρέπει να προηγείται έλεγχος στον μαστό.
 • Ιονίζουσα ακτινοβολία
 • Τρόπος ζωής: Παχυσαρκία , διατροφή , κάπνισμα , αλκοόλ , έλλειψη άσκησης .

Απεικόνιση

Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε με καρκίνο μαστού!

Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε με καρκίνο μαστού!

- Τύποι και στάδια

Τύποι καρκίνου του μαστού 

 Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού. Εξαρτάται πως τους κατατάσσουμε. Ο καρκίνος του μαστού συχνά διαχωρίζεται σε:

 • Πορογενής ή Λοβιακός. Αναλόγως από ποια κύτταρα προέρχεται.
 • Διηθητικός ή μη διηθητικός (in situ) καρκίνος του μαστού. Ο μη διηθητικός θεωρείτε πρώιμη εκδήλωση του καρκίνου και πολλές φορές αναφέρεται ως προκαρκινική κατάσταση. Δεν κάνει μεταστάσεις, μπορεί όμως εάν δεν θεραπευτεί να εξελιχθεί σε διηθητικό με μεταστατική ικανότητα.

Ανάλογα με τον βαθμό κακοήθειας. Πόσο επιθετικός είναι. Έτσι τον διαχωρίζουμε σε βαθμό κακοηθείας (Grade) 1 , 2 ή 3

 • Μοριακή ταξινόμηση. Εξετάζουμε την έκφραση των ορμονικών υποδοχέων (estrogen – progesterone receptors), την ενίσχυση και υπερέκφραση του ανθρώπινου επιδερμικού παράγοντα τύπου 2 (Her-2/neu) και τον δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού Ki Και τον διαχωρίζουμε σε : Luminal A-B(ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι), Her-2 θετικό, Τριπλά αρνητικό.
 • Μια περαιτέρω κατηγοριοποίηση του καρκίνου του μαστού είναι σε μη ειδικού τύπου (NOS) που είναι και τα συχνότερα και σε ειδικού τύπου όπως : Μυελοειδές, Βλεννώδες, Σωληνώδες, Νόσος Paget της θηλής, Θηλώδες, Φλεγμονώδες καρκίνωμα κ.α.

 

Σταδιοποίηση καρκίνου του μαστού

 

 Η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού γίνεται κατά TNM.

 

    T: tumor (μέγεθος του όγκου)

    N: lymph node (Εάν είναι διηθημένοι οι λεμφαδένες)

    M: metastasis (Μεταστάσεις σε άλλο όργανο)

 

 • Στάδιο 0: Μη διηθητικός (in situ) καρκίνος μαστού.
 • Στάδιο 1: Μικρός όγκος χωρίς μετάσταση.

Χειρουργική θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση για τον Καρκίνο του μαστού συνήθως αρχίζει με την χειρουργική εκτομή του όγκου και την διερεύνηση των λεμφαδένων της σύστοιχης μασχαλιαίας κοιλότητας . Οι περισσότερες γυναίκες σκέφτονται ότι θα χάσουν τον μαστό τους, ενώ στην πραγματικότητα πλέον στις περισσότερες ασθενείς αφαιρούμε μόνο τον όγκο και τον φρουρό λεμφαδένα.

   Έτσι χωρίζουμε  τις επεμβάσεις του μαστού σε:

 • Συντηρητικές επεμβάσεις: Επεμβάσεις δηλαδή που διατηρούμε ένα (μεγάλο συνήθως ) μέρος του μαστού, όπως : Ογκεκτομή και μερική μαστεκτομή.
 • Μαστεκτομή

Χειρουργική της μασχάλης

Επόμενο