Μαστός / Παθήσεις / ΚΥΣΤΕΙΣ

Κύστεις

scroll down

Τι είναι οι κύστεις του μαστού:

Οι κύστεις του μαστού είναι υγρογεμούσες κοιλότητες που αναπτύσσονται μέσα στον μαστό. Μπορεί να είναι μικρές ή μεγαλύτερες, μεμονωμένες ή πολλαπλές. Οι κύστες μπορεί να παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα μιας διαταραχής στην αποβολή υγρών από τους αδένες του μαστού.  Οι κύστεις εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και γυναίκες σε άλλες ηλικίες.

scroll down
caption 5
scroll down
scroll down
280e0f53a3
ccaedd61d8

Αίτια των κυστών του μαστού:

Οι κύστεις του μαστού προκαλούνται από την ανάπτυξη υγρού γεμάτου κύστης μέσα στα μαστικά αδένια. Τα ακριβή αίτια τους δεν είναι πλήρως γνωστά, αλλά η έρευνα έχει αναδείξει ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου του μηνός, καθώς και οι ορμονικές θεραπείες, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνισή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση των κύστεων του μαστού συνήθως γίνεται μέσω μιας λεπτής βελόνας βιοψίας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας λεπτής βελόνας στην κύστη για να αναρροφήσει κύτταρα και υγρό για εξέταση υπό μικροσκόπιο. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό του τύπου της κύστης, είτε πρόκειται για κύστη με υγρό εσωτερικό είτε για κύστη με στερεά στοιχεία.

Επίβλεψη και Παρακολούθηση:

Η επίβλεψη και η παρακολούθηση των κυστών του μαστού είναι σημαντικές για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών και τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της περιστολής, ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει κύστεις κατά την αφήση του μαστού και να κάνει αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους. Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση υπερηχογραφίας ή μαστογραφίας για περαιτέρω εκτίμηση.

Εάν οι κύστεις είναι μικρές, ενδέχεται να μην απαιτείται περαιτέρω επέμβαση και μπορεί να συνιστάται η παρακολούθησή τους σε τακτικά διαστήματα για να ελέγχονται τυχόν αλλαγές στο μέγεθος ή την εμφάνισή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνιστά την απορρόφηση του υγρού από την κύστη μέσω μιας σύριγγας, μια διαδικασία που μπορεί να μειώσει την ορατότητα και τη δυσφορία. Σε περιπτώσεις που οι κύστεις είναι μεγαλύτερες, επιδεινώνονται ή προκαλούν ανησυχία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαστογραφία, υπερηχογραφία, ή και βιοψία για να εξακριβώσει τη φύση των κυστών. Η βιοψία είναι η διαδικασία λήψης μικροσκοπικού δείγματος από την κύστη για περαιτέρω εξέταση υπό το μικροσκόπιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και στον αποκλεισμό πιθανών καρκινικών κυστών.

scroll down
scroll down
caption 3
caption 2

Εκτομή

Οι κύστεις του μαστού είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Αν και σπάνια είναι καρκινογόνες, η επίβλεψη και η παρακολούθηση τους είναι σημαντικές για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών και τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων. Η επίβλεψη μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για αξιολόγηση και εξετάσεις, ενώ η παρακολούθηση μπορεί να περιλαμβάνει την απορρόφηση των κυστών ή περαιτέρω εξετάσεις ανάλογα με την κλινική εικόνα. Σε περιπτώσεις ανησυχίας ή αλλαγών στις κύστεις, η βιοψία μπορεί να γίνει για περαιτέρω αξιολόγηση. Συμβουλευτείτε πάντα τον ειδικό σας για πλήρη και

Οι κύστεις του μαστού είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Αν και σπάνια είναι καρκινογόνες, η επίβλεψη και η παρακολούθηση τους είναι σημαντικές για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών και τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων. Η επίβλεψη μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για αξιολόγηση και εξετάσεις, ενώ η παρακολούθηση μπορεί να περιλαμβάνει την απορρόφηση των κυστών ή περαιτέρω εξετάσεις ανάλογα με την κλινική εικόνα. Σε περιπτώσεις ανησυχίας ή αλλαγών στις κύστεις, η βιοψία μπορεί να γίνει για περαιτέρω αξιολόγηση. Συμβουλευτείτε πάντα τον ειδικό σας για πλήρη και ακριβή πληροφόρηση σχετικά με την πάθηση και την αντιμετώπισή της.

Επόμενο