Προληπτικός έλεγχος “screening”

Διαβάστε Επίσης

Φωτογραφίες

(Κάντε κλικ για μεγένθυση των φωτογραφιών)

Προληπτικός έλεγχος “screening”

Όταν μιλάμε για τον έλεγχο του μαστού, εννοούμε, κατά κύριο λόγο, πότε θα αρχίσει μια γυναίκα να κάνει μαστογραφία. Ακόμα και τώρα, που έχουμε στα χέρια μας πληθώρα εξετάσεων για την διάγνωση των παθήσεων του μαστού, εξέταση εκλογής για τον ετήσιο έλεγχο “screening” είναι η ψηφιακή μαστογραφία.

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια να υπάρχει παγκοσμίως μια σύγχυση στο θέμα του προληπτικού ελέγχου που σχετίζεται με το πότε μια γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει να ελέγχεται, κάθε πότε, αλλά και μέχρι ποια ηλικία. Με τις παρακάτω οδηγίες φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότερες ιατρικές εταιρείες, καθώς επίσης εφαρμόζονται ευρέως στην χωρά μας.

Ηλικίες 20 – 35

Αυτοεξέταση των μαστών ανά 2-3 μήνες και υπερηχογράφημα επί ενδείξεων. Καλό θα ήταν οι γυναίκες, έστω και μία φορά μέσα σ’ αυτό το διάστημα, να επισκεφτούν τον ειδικό για να εκτιμήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, να τις συμβουλεύσει για το πως μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους, αλλά και να τους δώσει οδηγίες σχετικά με την αυτοεξέταση.

Ηλικίες 35 – 40

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια ψηφιακή μαστογραφία, την οποία ονομάζουμε βάσεως ή αναφοράς, κυρίως σε γυναίκες αυξημένου κινδύνου.  Αν δε βρεθούν παθολογικά ευρήματα, ο ετήσιος έλεγχος θα ξεκινήσει κανονικά στα 40 έτη.

Ηλικίες > 40

Έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία ανά έτος. Πρέπει να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ο καρκίνος δεν απεικονίζεται στην μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπιστεί από τον ειδικό. Πολλές φορές χρειάζεται να συμπληρώσουμε την εξέταση με ένα υπερηχογράφημα μαστών (ιδίως σε πυκνούς – νεανικούς μαστούς).

 

Ασαφές είναι και το ποτέ πρέπει μια γυναίκα να σταματήσει τον έλεγχο. Οι περισσότεροι προτείνουν τα 70 ή 75 έτη. Προσωπικά παροτρύνω τις γυναίκες που είναι καλά στην υγεία τους και φαίνεται να έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής να μην σταματούν τον έλεγχο.

Τα παραπάνω αφορούν την πλειοψηφία των γυναικών, “ενδιάμεσου κινδύνου” όπως τις ονομάζουμε. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (κληρονομικό, μεταλλάξεις γονιδίων, που έχουν νοσήσει ή υποβληθεί σε ακτινοβολίες  κ.α) ο έλεγχος πρέπει να εξατομικεύεται, ενίοτε με στενή παρακολούθηση από μικρότερη ηλικία ή ακόμα και με την προσθήκη της μαγνητικής μαστογραφίας (MRM). Γι αυτές τις γυναίκες η επίσκεψη σε ειδικό χειρουργό μαστού είναι απαραίτητη.

Διαβάστε Επίσης

Επικοινωνήστε για να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού

Τηλεφωνικά

(+30) 210 976 23 29 

Email Us

DLTsironis@hotmail.com