Ανατομία
Ο μαστός βρίσκεται μπροστά από το θωρακικό τοίχωμα, με τη θηλή να προβάλλεται κεντρικά και τους πόρους να καταλ ήγουν εκεί. Γύρω απ’ αυτήν παρατηρούμε σε πιο σκούρο χρώμα την θηλαία άλω η όποια περιέχει σμηγματογόνους αδένες (Montgomery). Ο μαστικός ή μαζικός αδένας αποτελείται από τους λοβούς και τους πόρους και περιβάλλεται από λίπος.
Η προσεκβολή του αδένα προς την μασχαλιαία κοιλότητα ονομάζεται «ουρά του spence»
Αγγείωση
Ο μαστός αιματώνεται κυρίως από την μασχαλιαία αρτηρία μέσω της πλάγιας ή έξω θωρακικής αρτηρίας,
Από την υποκλείδιο αρτηρία μέσω της έσω θωρακικής και τους διατιτρώντες κλάδους της έσω μαστικής αρτηρίας , καθώς επίσης και από άλλους κλάδους όπως: Ακρωμιοθωρακική, ανώτατη θωρακική , μεσοπλεύριες και υποπλάτια αρτηρία . Το φλεβικό δίκτυο καταλήγει στις μασχαλιαίες, μεσοπλεύριες και έσω θωρακικές φλέβες .
Λεμφαδένες
Η λεμφική απορροή του μαστού είναι κυρίως προς τους λεμφαδένες της μασχαλιαίας κοιλότητας ενώ σε μικρότερο ποσοστό στους υπερκλείδιους και τους λεμφαδένες της έσω μαστικής.
Λειτουργία
Ο μαστός είναι ένα ορμονοεξαρτώμενο όργανο , γι’ αυτό και η λειτουργία του καθορίζεται από τις διακυμάνσεις των ορμονών. Η επίδραση των οιστρογόνων κατά την διάρκεια της εφηβείας είναι και ο λόγος που ο μαστός αναπτύσσεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ακόμη, οι γυναικείες ορμόνες αυξάνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα τη διέγερση του αδένα και την παραγωγή του γάλακτος σε συνδυασμό και με τον μηχανικό ερεθισμό της θηλής (θηλαστική κίνηση του βρέφους).Επίσης, τα αλωαία οζίδια ή σμηγματογόνοι αδένες του Montgomery κατά την διάρκεια του θηλασμού λιπαίνουν τον μαστό .